Anonymní nahlížení do katastru zůstane zachováno
26. 05. 2021

Anonymní nahlížení do katastru zůstane zachováno

Je to možná trochu Kocourkov. Nejdříve mělo být anonymní nahlížení do katastru zrušené, ale nakonec ministerstvo zemědělství změnilo názor.

Proč měl být přístup do katastru nemovitostí omezen

Aby se zamezilo automatickému vytěžování dat, měl být přístup do databáze od června 2021 umožněn jen přihlášeným uživatelům. Důvodem bylo zneužívání dat z katastru. Až 100 tisíc anonymních přístupů za hodinu i v průběhu noci, za celý květen pak extrémních 92 milionů zobrazených výstupů s údaji o vlastnících od anonymních uživatelů internetového nahlížení do katastru. S takovým množstvím přístupů se musí vyrovnávat elektronický systém Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). Většina těchto přístupů je od softwarových robotů, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi.

Slova ministra zemědělství

„Zejména starší lidé na venkově si často stěžují, že dostávají desítky dopisů od překupníků pozemků. Chápu, že údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze. Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Planý poplach

Mnoho lidí používá nahlížení do katastru bez jakýchkoli vedlejších úmyslů, a tak je dobře, že tento veřejný seznam, mezi které katastr nemovitostí patří, zůstane zpřístupněn tak, jako doposud.

Budete-li chtít s čímkoli kolem nemovitostí poradit, včetně katastru, neváhejte se na mě obrátit.

Zdeněk Milfajt
Autor: Zdeněk Milfajt

"reality lidsky a pro lidi" moje moto, kterým se řídím v celé své praxi. 
Prodej, nákup nebo pronájem nemovitosti pro Vás má být příjemným zážitkem, kterým Vás provedu.
 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení